Chocolade koekjes

Gepubliceerd op 26 augustus 2025 om 18:58

Chocolade koekjes.

Wie houd er nu niet van overheerlijke chocolade koekjes. Ik eet er elke dag één als afsluiting van mijn dag. Het geeft me een nostalgisch gevoel en smaakt heerlijk. In de loop van de jaren heb ik mijn koekjes verfijnd en heb ik voor mij het lekkerste recept gecreëerd. 

Wat heb je nodig: 

180 gram bloem

100 gram zachte ( biologische) roomboter 

90 gram ruwe rietsuiker

90 gram donkere of lichte basterdsuiker 

2 Theelepel vanillesuiker

1 theelepel baking soda 

1 ei of halve rijpe banaan ( 60 gram banaan )

2 repen chocolade ( 1 wit en 1 donkere chocolade)

snufje (roze ) zout

 

Hoe te maken

 

Ik gebruik altijd 2 kommen! Hierin mix ik alle ingrediënten. 

In de eerste kom gaat de roomboter op kamer temperatuur met de 2 verschillende soorten suiker. Mix dit goed door elkaar zodat je een mooie gladde massa krijgt. Dit kan met een mixer maar ik doe het gewoon op de ouderwetse manier met een houten lepel. Wanneer het goed is gemixt voeg ik geprakte banaan of 1 ei toe. Roer dit nogmaals goed door elkaar totdat het een geheel is geworden.

 

In de andere kom doe ik de bloem, vanille suiker en de baking-soda en zout. Roer dit ook allemaal goed door elkaar. Voeg dan de kom met bloem toe aan de kom met je suiker/boter mengsel. Roer dit goed maar niet te lang, anders activeer je de gluten en wordt je deeg een beetje trekkerig. 

Nu gaan we de chocolade toevoegen maak de chocolade repen tot kleine stukjes met een mes en voeg deze toe aan het deeg. Zorg dat het evenredig wordt verdeeld zodat elk koekje straks een lekkere hoeveelheid chocolade heeft. Je kan ook experimenteren met minder chocolade en wat nootjes. 

De laatste stap. 

Verwarm de oven op 180 graden. Ik gebruik gewoon de bakplaat met bakpapier. 

Maak 12 even grote bolletjes en leg deze met genoeg ruimte op de bakplaat. Druk ze een heel klein beetje aan, niet teveel want ze gaan vanzelf ook al naar beneden. 

Zet ze in de oven en zet de timer op 14 minuten.

 

Wanneer je koekjes klaar zijn haal je ze uit de  oven. Ze zijn dan nog zacht, dit hoort zo. Laat ze afkoelen totdat je ze kunt oppakken en verplaats ze dan naar een rooster waar ze verder kunnen afkoelen. 


En eetsmakelijk! Je heerlijke koekjes zijn klaar om te eten! Bewaar ze in een koekblik voor enkele dagen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Carola Brokers Slagers
3 maanden geleden

Ze zien eruit als Amerikan koekjes ik ga binnenkort proberen

Gemma
3 maanden geleden

Ja, daar lijken ze inderdaad op! Veel plezier met bakken en ik hoop dat je ze heerlijk vind!

Maak jouw eigen website met JouwWeb