Hoe het allemaal begon, ons experiment champignons kweken
Dennis ( mijn man ) en ik vinden het heerlijk om lekker te prutten in huis en om zelf dingen te verbouwen en maken zoals groente, yoghurt en kaas enzo.
Dennis had al vaker champignon kweken onder mijn aandacht gebracht maar het was er nog niet van gekomen. Tot hij op een blauwe maandag thuis kwam met twee kweeksetjes die hij had gevonden bij de Aldi. Ja zeker je leest het goed, de Aldi.
Kweeksetjes voor beginnende champignon boeren hahaha
Wat zit er in dit kweeksetje en hoe werkt het.
Toen Dennis thuis kwam met de champignonkweeksetjes was ik natuurlijk gelijk enthousiast, maar ook een beetje sceptisch. Ik dacht, wat kan er nu groeien in zo'n bakje.
De inhoud was heel eenvoudig, zelfs zo eenvoudig dat ik toch echt wel mijn twijfels had bij dit experiment. Maar wat weet ik nu van champignons kweken en wat hier voor nodig is, dus aan de slag.
Het was een zak met een soort aarde waar de sporen al in verwerkt waren. Onderin de bak zat een soort mulch en het enige wat je hoefde te doen was de zak in de bak doen bovenop de mulch, besproeien met water en wegzetten. Voor drie dagen op kamer temperatuur met de deksel volledig op de onderste bak. Elke dag even kijken of de aarde nog wat vochtig is.
Na drie dagen moet je de deksel hoger zetten. Er zitten een soort hendeltjes aan die ervoor zorgen dat de deksel op de juiste hoogte blijft staan.
Nu moet het bakje in het donker worden weggezet. Wij hebben een wijnkelder dus hebben ze daar in gezet.
Groeien, groeien, groeien.
Laat die champignons maar komen. In het begin keken we geregeld of er al iets gebeurde en gaven we water wanneer nodig. Kleine champignons kwamen op en we plukten er een paar om te proeven.
Na een aantal weken ( helaas ben ik vergeten bij te houden hoeveel weken ) kregen we ons echte succes moment. Grote kastanje champignons. Wat mooi om te zien en wat een vreugde om ze te mogen plukken. Champignons van eigen bodem, wie had dat gedacht.
Taste test
We hebben eerst de champignons gewassen en rauw gegeten. Onze eerste indruk! Verbaasd lekker.
De smaak is veel dieper dan de kastanje champignons uit de winkel. Die lijken nu echt een beetje waterig ofzo. Ze proeven ook wat nootachtig.
Later hebben we ze gebakken voor bij onze entrecote. Wat een feest, de nootachtige smaak komt erg lekker naar voren en de diepte van de smaak is gewoon heerlijk en de smaak blijft lang na in de mond.
Conclusie van dit experiment:
Ik denk dat het nog te vroeg is om alles gelijk overboord te gooien en een volledige champignonen farm te beginnen maar het is zeker voor herhaling vatbaar.
De ervaring en het momentum van het plukken van de champignons zijn een heuze ervaring, jawel een heuze Twentse ervaring al zeg ik hetzelf.
We zijn nog bezig met deze prachtige kastanje champignons, maar zijn ook al aan het onderzoeken wat er nog meer mogelijk is zoals buiten groeien en andere soorten zoals de biefstukzam en nog meer soorten.
Mochten we nieuwe champignons kweken dan laat ik dit zeker weten op mijn blog en vertel ik jullie er alles over!
Ik ben benieuwd wie er dit jaar nog meer champignons gaat kweken net als ons! Laat vooral je vooruitgang achter in de berichten hieronder!
En voor onze andere nieuwe ontwikkelingen over de champignons, stay tuned
Reactie plaatsen
Reacties
wat leuk zeg dit experiment!
Ja het is echt leuk om te doen en zeker een aanrader! Geniet van deze mooie dag vandaag! Groetjes Gemma