Kerst de tijd om te delen.
Wat een geweldige tijd is kerst toch hè. Wat kan ik genieten om lekkere dingen te bakken en deze te delen met mijn naasten.
Dit jaar zijn het echte kerstkoekjes. Gekleurd en met leuke versieringen! Daar word je toch vrolijk van! Wil jij ook genieten van het bakken, lekker creatief zijn en jou koekjes delen? Zelf opeten mag natuurlijk ook hè! Ik houd je niet tegen om van je eigen creatie te genieten, geloof me dat heb ik ook gedaan.
Lees dan gauw verder voor de ultieme kertkoekjes waar je geen genoeg van zult krijgen.
Wat heb je nodig voor ongeveer 45 koekjes? Dat ga ik je hieronder vertellen.
Voor de koekjes
225 gram roomboter op kamertemperatuur
225 gram ruwe rietsuiker
380 gram bloem
1 ei
2 tl vanille extract of zakje vanille suiker
Beetje Zout
3 tl pumpkin spice kruiden/ speculaaskruiden of kaneel
Voor de icing
30 gram eiwit (wil je iets meer maken dan 40 gram)
150 gram poedersuiker (200 gram voor extra)
Theelepel citroen
Voedingskleuren naar keuze (ik kocht ze bij de AH)
Voor de versiering:
Chocolade stiften optioneel
Sprinkels en goudenbolletjes
Mengen,mixen en bakken
1) Verwarm de oven op 180 graden zodat als je klaar bent je meteen de koekjes in een warme oven kan plaatsen
2) De boter en de suiker doen we samen in een kom. Ik doe graag op de ouderwetse manier kneden tot een gladde substantie. Gewoon met de hand.
3) Hierna voegen we de ei en het vanille-exctract toe en kneed dit samen even goed door. In een andere bak gaan samen de bloem, de kruiden en het zout zodat deze door de hele bloem zijn verwerkt. Dan mag alles samen in de bak met het botermengsel en kneed tot een mooi deeg. Laat het deeg een minuut of 10/15 rusten.
4) Bestrooi je keukenblad met ruim wat bloem zodat je koekjes straks niet plakken aan je keukenblad en je kerstmannetjes hebt zonder hoofd of hertjes zonder beentjes (geloof me dit is mij wel een aantal keer overkomen)
5) rol het deeg ui tot een mooi plat deeg van ongeveer een halve centimer. En steek de figuurtjes uit. Doe dit net zolang tot je deeg op is. +/- 45 figuurtjes
6) Leg de figuurtjes op een met bakpapier bedekte ovenplaat en zet ze in de oven voor 12 tot 14 minuten. (ik heb 2 keer gedaan over alle koekjes)
7) na 12/14 minuten zijn je koekjes bijna klaar voor de versiering. Ik laat de koekjes eerst volledig afkoelen zodat de icing er mooi op blijft zitten.
Versieren maar!
De tijd om de koekjes te versieren is hier.
1) Doe de eiwit en de poedersuiker en de citroen samen in een kom en roer tot een glad mengsel. Geen klontjes in je mengsel laten, hier krijg je spijt van met het versieren.
2) ik heb een eenvoudige ziplocker gepakt en deze in een glas gedaan ( je duwt de punt in een glas en doet de ziplocker over de rand zodat je deze makkelijk kan vullen. Dan doe je een gedeelte van de witte icing in deze ziplocker. Duw de icing tot aan het puntje.
3) meng nu in een andere kom of kommen. Dat ligt er aan hoeveel kleuren je wilt, de icing met jouw kleurenpalet. Ook deze doe je op dezelfde manier in een zakje.
4) knip echt een heel mini puntje af van je zakje zodat je de icing mooi kan aanbrengen en ga lekker bezig met versieren. Dit mag gewoon helemaal in jouw eigen stijl. Wees lekker creatief en laat je eigen ideeën tot leven komen.
5) laat de koekjes volledig afkoelen zodat je ze hierna kunt bewaren in een koekjestrommel. Ze zijn ongeveer 2 weken houdbaar ( dat hebben ze bij mij alleen niet gered )
Genieten en delen
Koekjes zijn klaar, kerst staat voor de deur. Nu is het tijd om te genieten en te delen. Ik heb ze gedeelt met mijn schoonfamilie en de 24ste maak ik er nog meer voor beide families.
mijn schoonfamilie en mijn man en ik waren dol op deze kerstkoekjes en ik heb ontzettend veel plezier beleefd in het maken ervan!
Gaan jullie ook jullie creativiteit uiten deze kerst en mensen of jezelf blij maken met deze koekjes? Vertel ons wat je ervan vind als je ze hebt gemaakt!
Reactie plaatsen
Reacties